Idean isältä

Tervetuloa muistojen kotipihalle!

Matkalle lapsuuden ja nuoruuden aurinkoisiin kesäpäiviin ja tuiman purevien pakkasten talviin. Tuttujen ja jo unohtuneidenkin tunteiden ja tunnelmien äärelle. Tunteiden, jotka liikkuvat ilon ja surun rajamailla ja siksi vaikuttavat meihin edelleen vuosien ja vuosikymmentenkin jälkeen.

Näiden sivujen yhtenä tarkoituksena on saada meidät huomaamaan elämän ainutkertaisuus menneisyyden kautta, unohtamatta tätä päivää ja tulevaisuutta. Nautitaan siitä mitä elämä on kullekin kylälle tuonut mukanaan, niin valossa kuin varjossakin.

Kuvia ja elämäntäyteistä tarinaa löytyy pitkälti perhekuvista, joihin ollaan asetettu naapureiden tai tuttavien kanssa. Kuinka vilkas ja lapsirikas menneisyys meillä onkaan! Mihin lie aika nuorison kuljettanutkaan – toivottavasti tätä kautta saadaan vielä mahdollisimman moneen yhteys ja uusia tarinoita talteen.

Kaupat, koulut, seurantalo, tanssilavat ja kauppa-auto. Siinä mielenmaiseman hallitsijoita ja monien muistojen avaajia. Lukemattomat ovat ne kerrat, kun soratie jalkojen alla on pitänyt omaa rouskuntaansa pienen kulkijan astellessa koulutielle tai kauppareissulle. Muistoissa pyörii mummon käsissä rypistynyt ”puutelista” kauppa-autolle lähtiessä. Täältä ne vielä löytyvät, yhteisten muistojen talot ja tapahtumat.

Entä me kyläläiset itse, kylien ja takamaiden raivaajien jälkipolvi? Sanottavaa meidän vanhemmista on löytynyt ja niin löytyy meistäkin. Arvioikoon jälkipolvet tekojamme ja tekemättä jättämisiämme, me emme ala kuitenkaan ketään mustamaalaamaan näillä sivuilla. Kukka se on perunankin kukka, ja niin pitää meidänkin löytää hyvät puolet toisistamme. Tarinoita on maailma pullollaan, niitä tänne sivuille on kertynyt ja lisää toivotaan vielä tulevan.

Maatalous, luonto ja vuodenaikojen vahvat vaihtelut ovat olleet täällä vuosisatojen ajan. Ne tulevat olemaan vielä senkin jälkeen, kun meistä aika jättää ja muistoksi jää vain haalistunut kuva albumin sivuille. Noita albumeita on nyt auottu ja niiden kuvia päivänvaloon kaivettu, jotta saataisiin vielä talteen niiden vanhimpien albumien kuvien tarinat ja tiedot niissä kuvissa olevista ihmisistä.

Aika on armoton, mutta me lyömme kampoihin. Tallennamme kuvat ja tarinat jälkipolville myös siksi, jotta he ymmärtäisivät arvostaa sitä työtä, jota sukupolvien ajan on tehty näillä pienviljelijöiden raivaamilla kivisillä tiluksilla ja kylien laitamilla.

– Juha Vidgrén, sivuston perustaja