Heikkilä (Joutsenlahti 4)

Varkaus

Alkuperäinen tilan nimi on Härmäniemi ja myöhemmin isännän mukaan Tahvola. Myöhemmin vakiintunut nimeksi Heikkilä.

Sijannista

Ennen maatien valmistumista Härmäniemen kylään saavuttiin Heikkilän rannan kautta. Heikkilän pihan läpi kuljettiin kesät ja talvet, kun mentiin Kangaslammin kirkolle.

Kuvat

1886 – 1942

Tilan kukoistuksen aika

Albin Vänttinen osti Heikkilän omistukseen vuonna 1886. Albinin kuoleman jälkeen tila siirtyi hänen vanhimman poikansa Pekka Vänttisen (1877-1942) ja hänen vaimonsa Hilda Vänttisen (1877-1937) omistukseen.

1800-luvun lopulla talossa oli väkeä 20-30 henkilöä. Päärakennuksessa tiilikatto. Talossa oli iso tupa, jossa oli kiviuuni. Ruokasali, keittiö, ruokahuone ja kaksi kamaria. Isännänkamari sijaitsi järvenpuoleisessa päädyssä.

Tilan rakennuksiin kuului tuulimylly, iso navetta ja muita talousrakennuksia. Lehmiä oli parikymmenta ja hevosia 6-7. Pekka Vänttinen oli tunnettu hevosenkasvattaja Varkauden seudulla.

Talo ja piha oli sähköistetty 1930-luvulla omalla aggregaatilla. Tilaan kuului kaksi torppaa ja lampuoti.

Kuvat

1948

Koulun aika

Vuonna 1948 Harjurannan koulupiiri tarvitsi lisää tilaa ja Härmäniemeen perustettiin supistettu kansakoulu. Kunta vuokrasi Heikkilästä huoneita koulua ja opettajan asuntoa varten. Luokkahuoneena toimi talon pienikokoinen sali ja opettajan asuntona peräkammari. Kouluruoka valmistettiin rantasaunan saunakamarissa ja myöhemmin lähinaapureissa.

Sisäänkäynti kouluun tapahtui ns. vieraseteisen kautta. Ulkovessat oli rakennettu vajan päätyyn; opettajalle, tytöille ja pojille kullekin omansa. Luokkahuoneessa oli pulpetteja parissa rivissä, kaksi höyläpenkkiä ja komero. Käsityöt tehtiin samassa luokassa.

Opettajina toimivat nuoret ylioppilaat.

Oppilaita haettiin kouluun vesistön vastarannalta ja lähisaarista. Kylän ainoa viisi hevosvoimainen moottorivene kuljetti koululaisia.

Kuvat

Tulosta tarinat

Tulosta tämä sivu