Lassila

Kiuruvesi

Pientila Kiuruvedellä Salmenkylässä. Väinö Tikkanen hankki tilan suvun omistukseen 28.2.1931. Tilan koko on 32 ha, josta peltoa n. 8 ha.

1931 – 2017

Lassilan tilan historia

Lisään tilahistorian myöhemmin. Ensin pohdin mitä kirjoitan. Nyt kirjoitan enemmän ns. "lonkalta".

Tenho Tikkanen, tilan nykyinen isäntä.

Kuvat

Lassilan päärakennus. Yläkerran hirteen on hakattu päivämäärä 27.4.1927. Rakennus on siirretty naapurista Harjamäeltä, jossa se oli tallirakennuksena. Samalla Harjamäeltä siirrettiin väentupa, josta tehtiin Lassilaan navetta. Pihapiiriin siirrettiin myös riihi, joka on rakennettu vuonna 1730. Tauno Tikkanen rakensi riihestä aitan vuoden 1985 aikana.

Lassilan päärakennus oli alkuun puunpinnalla, myöhemmin väri muuttui punaisesta vihertäväksi ja myöhemmin kartanon keltaiseksi ja nykyisin se on punainen. Asuinrakennusta on remontoitu perusteellisesti v. 1955, myöhemmin vuonna 2011 katto uusittiin ja rakennus maalattiin.

Lassilan pihapiiri sai perusteellisen muutoksensa vuoden 2015 syksyllä. Ranta-alue on nykyisin juuri samanlainen kuin se oli vuoden 1931 keväällä, jolloin suku muutti tilalle. Tilan rantaan rakennettiin savusauna. Tilan entinen isäntä Rukajärven veteraani Tauno Tikkanen täytti 100 vuotta 10.3.2016. Veteraani rakensi…

Lassilan pihapiiri sai perusteellisen muutoksensa vuoden 2015 syksyllä. Ranta-alue on nykyisin juuri samanlainen kuin se oli vuoden 1931 keväällä, jolloin suku muutti tilalle. Tilan rantaan rakennettiin savusauna. Tilan entinen isäntä Rukajärven veteraani Tauno Tikkanen täytti 100 vuotta 10.3.2016. Veteraani rakensi alunpitäen savusaunan tuolle paikalle v. 1933 äitinsä isän Taavetti Auvisen kanssa.

Sauna oli päässyt heikkoon kuntoon, joten se rakennettiin 2015 syksyllä uusista hirsistä. Savusaunan uudistivat Taunon 100-vuotispäivänä kolme saman komppanian 9./JR 10 veteraania vantaalainen Maunu Kankaanpää, juukalainen Olavi Tiittanen ja tilan vanha isäntä Tauno Tikkanen. Veteraanit tarjosivat isännälleen lahjaksi sata tarinaa savusaunan lauteilla.

Tilan ranta ruopattiin samassa yhteydessä ja veneliiteri rakennettiin entisen pajarakennuksen paikalle.

Veteraani otti vastaan syntymäpäivävieraansa pihapiiriin rakennetussa kodassa. Syntymäpäiväänsä edeltävän yön veteraani vietti pihalle pystytetyssä puolijoukkueteltassa.

Lassilan pihapiirin entisöinti vuoden 1930 luvun kuntoon suoritettiin vuoden 2015 syksyllä.

Pihapiirin aitta on entinen riihi, joka siirrettiin v. 1927 Lassilan pihapiiriin. Tauno Tikkanen teki riihestä aitan. Aitan seinään on hakattu alkuperäinen rakennusvuosi 1730. Näin ollen kysymys lienee Kiuruveden vanhimmasta rakennuksesta.

Veteraani Tauno Tikkanen vietti pihapiiriin pystytetyssä puolijoukkueteltassa 100-vuotispäiväänsä edeltävän yön. Syntymäpäivänä 10.3.2016 otettiin vieraat vastaan kodassa.

Rantatörmälle rakennettu savusauna uudistettiin veteraani Tauno Tikkasen 100-vuotispäivänä 10.3.2016. Saunakavereina olivat saman komppanian jäsenet Olavi Tiittanen ja Maunu Kankaanpää. Seuraavan kerran saunassa kylvettiin vasta juhannuksena ja tuolloinkin saunakaveri valittiin huolella. Luottomies Seppo Kettunen, joka toimi Tauno saattajana Lieksan 2014 veteraanijuhlille,…

Rantatörmälle rakennettu savusauna uudistettiin veteraani Tauno Tikkasen 100-vuotispäivänä 10.3.2016. Saunakavereina olivat saman komppanian jäsenet Olavi Tiittanen ja Maunu Kankaanpää. Seuraavan kerran saunassa kylvettiin vasta juhannuksena ja tuolloinkin saunakaveri valittiin huolella. Luottomies Seppo Kettunen, joka toimi Tauno saattajana Lieksan 2014 veteraanijuhlille, jonne ajettiin höyryjunalla.

Lassilan uusi vuonna 2015 savusauna on samalla paikalla kuin Taunon v. 1933 rakentama sauna.

Lassilan pellolla vierailee usein Suomen kansallislintuja. Joutsenet pesivät lahden eteläpäässä.

Tulosta tarinat

Tulosta tämä sivu