Uusipaikka (Joutsenlahti 6, Heikkilä 6)

Varkaus

Härmäniemen kylässä Pekkalan kantatilasta isossa jaossa lohkaistu tila.

Anshelm ja Helmi Vänttinen

Paavo Vänttisen työmiehenä Uusipaikka-nimisellä tilalla oli Anshelm Vänttinen (1891-1955). Tilan piha piirissä oli ppieni yhden huoneen mökki, jossa Anshelm asui vaimonsa Helmin ja lastensa kanssa.

Anshelm oli pienikokoinen mies, joka puhui honottaen. Hän oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja erittäin pidetty kyläläisen keskuudessa. Häntä kutsuttiin ystävällisesti Ansuksi. Myös Helmi oli hyvin rauhallinen ja valoisa persoona.

Ansun ja Helmin mökki oli kyläläisten suosima kyläpaikka, etenkin nuorison keskuudessa.

Kuvat

Helmi ja Anshelm Vänttinen

1800 – 1945

Varhaiset vaiheet

1800-luvun alussa tilan omisti Paul Paulinpoika Vänttinen (1802-1847). Hänen kuolemansa jälkeen tilaa emännöi leski Sofia Vänttinen (os. Niiranen) ja heidän perillisensä vuoteen 1890 saakka.

Albin Vänttinen osti tilan vuonna 1890 ja hänen kuolemansa jälkeen omistajaksi tuli Paavo Vänttinen. Aluksi hän asui ja viljeli tilaa, mutta hankki itselleen maatilan Varkaudesta. Paavo viljeli tilaa aina 1940-luvun puolenväliin saakka, jolloin maahankintalain nojalla muodostettiin talouskeskuksesta ja Mattilanniemestä tila Ivan ja Annan Kräkinille, jotka oli menettäneet oman tilansa Karjalan kannaksella.

1945

Kräkinit

Vuodesta 1949-1960 tila kuului Ivan Kräkinin perikunnalle, jolloin se siirtyi vanhimmalle pojalle Kauko ja hänen vaimolleen Kerttu Kräkinille.

Tulosta tarinat

Tulosta tämä sivu