Ylä-Savon Hippos

Vieremä

Vieremän ravirata on vireä ja toiminnallinen tapahtumapaikka.

1963 raviradan rakentaminen alkaa

Vieremän raviradan rakennustyöt saatiin alkuun heti samana vuonna. Yhdistys järjesti kolmet talkoot joihin osallistui yhteensä 130 miestä ja 30 traktoria. Lisäksi apuna oli ahkeraa naisväkeä, joka piti huolen siitä, että talkooväeltä eivät kahvi ja rokka loppuneet.
Vuosi 1963 olikin "työn ja toiminnan" vuosi ja seuraavana vuonna pitäisi jatkaa samaan malliin, jotta uusi rata valmistuisi ajallaan. Talkootyöt aloitettiin uudelleen toukokuussa, jolloin kaivettiin ympärysoja ja kantoja raivattiin. Työt jatkuivat radan pohjan jyrsimisellä, kyntämisellä, karhimisella ja jyräämisellä.Töitä haittasi paikka paikoin märkä ja pehmeä maa, joka johtui edellisen syksyn runsaista sateista. Pienistä vaikeuksista huolimatta saatiin kuitenkin paljon aikaan. Vuoden loppuun mennessä talkoissa oli käynyt 257 miestä ja 54 traktoria 14 eri kerralla. Ja paljon oltiinkin saatu aikaiseksi sitten ensimmäisten talkoiden, jotka pidettiin edellisen vuoden marraskuussa. Hevosihmisten halu tehdä töitä hevosjalostuksen ja raviurheilun eteen näkyi selvästi siinä, miten paljon kaikki olivat valmiita uhraamaan aikaansa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Työt olivatkin jo edenneet niin pitkälle, että seuraavana kesänä voitaisiin pitää radan avajaisravit, jos kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan ja talkooväen innostus säilyisi samana. Kiireisen ja talkoiden täyttämän kesän jälkeen kaikki oli kuitenkin valmista ja rata oli sellaisessa kunnossa, että avajaiset olisi mahdollista järjestää.
Uuden raviradan avajaisravit pidettiin elokuun 8. päivänä vuonna 1965.
Sää suosi avajaispäivää ja yleisö täytti raviradan ympäristöineen sadoilla autoilla. Ihmisiä saapuikin paikalle yli 700 henkeä. Runsaalle yleisölle riitti nähtävää, kun pääosanesittäjinä oli 50 ravuria.

Kuvat

1974 kesäraveissa Balkan ja Esa Repo

Vieremän raviradan suuri suosio on johtunut alueen laajasta harrastaja - ja ammattilaiskunnasta. Yksi ensimmäisistä valmentajista on ollut Esa Repo.

Kuvat

Ravit Ylä-Savon Hippoksella

Ravitunnelmaa 11.8.1968. Kuvassa ohjastaja Altti Huttunen ja Marja-Liisa Huttunen. Hevonen on ori Ala-Vedos.

Kuvat

Sadekelin voittajat

Einari Vidgrenin tallissa oli ensimmäisiä venäläisiä ravureita Vieremällä. Otval oli erittäin lahjakas, mutta sillä oli paljon jalkavaivoja, eikä menestys ollut tasaista. Sadekelin sattuessa Hippoksen raveihin Einari pyysi hänellä metallipajassa työssä ollutta Matti Hiltusta ajamaan hevosta.
Matti huomasi Otvalin ravin paranevan, kun rata pehmeni kovassa sateessa. Loppukurvissa Matti hyökkyytti Otvalin kiriin ja voitto irtosi komeasti - tuo hetki on saatu hienosti ikuistettua oheisessa kuvassa, jossa voittajan hymy on vallan mairea!

Kuvat

Tulosta tarinat

Tulosta tämä sivu